αρχική / γενικά / Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά

ΓΕΝΙΚΑ

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά

Tο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη, που στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και οίκημα (δωρεές της οικογένειας Παρλαμά), ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988.

Οι Συλλογές του Μουσείου είναι θεματικά διαρθρωμένες (πατητήρι,  ρακοκάζανο, φούρνος, αγροτικά εργαλεία, κρητικό σπίτι, σιδεράδικο, βαρελάδικο, μαραγκούδικο, ελαιοτριβείο, υφαντά και εργαλεία υφαντικής), με άξονα την ύπαιθρο της Κρήτης και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. Το 2011, μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση (Π.Ε.Π. Κρήτης), το Μουσείο απέκτησε  πτέρυγες υφαντικής με υφαντά από τις Συλλογές της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και ψηφιακά μέσα προσφέρουν στον επισκέπτη επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση των εκθεμάτων. Το μουσείο είναι προσβάσιμο  στα Α.Μ.Ε.Α., διαθέτει μικρό πωλητήριο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και χώρους ανάπαυσης.

 


 

Εργαστήρια κεραμικής στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού

Κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα έως και τον Οκτώβριο, από τις 10:30΄ έως τις 12:30´, o αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό –το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κεραμικών της Κρήτης– στήνει το εργαστήρι του στο Μουσείο και μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του με τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Ο κεραμοποιός δουλεύει τον πηλό δημιουργώντας διάφορα χρηστικά αντικείμενα και καθοδηγεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν τα δικά τους κεραμικά έργα. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους από το Μουσείο μετά από μία εβδομάδα, αφού θα έχουν ψηθεί στον φούρνο του αγγειοπλάστη στο Θραψανό, και να τα διακοσμήσουν όπως επιθυμούν.

* Τα εργαστήρια είναι κυκλικά και δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής. Προσφέρονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. 


Εργαστήρια:

  • Σάββατο 25 Μαΐου
  • Σάββατο 29 Ιουνίου
  • Σάββατο 27 Ιουλίου
  • Σάββατο 31 Αυγούστου
  • ► Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
  • ► Σάββατο 26 Οκτωβρίου
      

Διεύθυνση

Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού
Πλατεία Αγροτικού Μουσείου 4
Πισκοπιανό Χερσονήσου
Κρήτη, Ελλάδα
Τηλ.: 28970 23303
Fax: 28970 23334
@: eth@ekim.gr

Περίοδος λειτουργίας:
Μάιος – Οκτώβριος


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη - Σάββατο
10:00΄ – 18:00΄

Κυριακή, Τρίτη & Αργίες:
Κλειστό
   
Εισιτήρια

Ολόκληρο:
€ 4,00

Μειωμένο [μαθητές και φοιτητές (με κάρτες), άτομα άνω των 65 ετών]:
€ 3,00

Παιδιά έως 12 ετών:
Ελεύθερη είσοδος